הבחינה הפסיכומטרית

וכל מה שלא העזתם לשאול

על הבחינה

הבחינה הפסיכומטרית נערכת על-ידי המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, שהוקם ב-1981 על-ידי וועד ראשי האוניברסיטאות בישראל כדי לייצר כלים למיון מועמדים למוסדות ההשכלה הגבוהה.

הפסיכומטרי הוא כלי שמטרתו לנבא את מידת הצלחתו של מועמד בלימודיו הגבוהים, ושואף להציג סולם מיון אחיד ואובייקטיבי.

כיום, ציון הפסיכומטרי וממוצע ציוני הבגרות הם דרך לסנן ולמיין את המועמדים לרוב מוסדות ההשכלה הגבוהה בארץ. חלק מהמוסדות נותנים לבחינה הפסיכומטרית, או לחלקים ממנה, משקל רב יותר.

ההחלטה לגבי אופן השימוש בציון הפסיכומטרי משתנה ממוסד למוסד ואפילו מפקולטה לפקולטה ומחוג לחוג. ברוב מוסדות ההשכלה הגבוהה מחושב ציון התאמה או ציון סכם, המורכב מציוני הבגרות ומציון הבחינה הפסיכומטרית.

אפשר לחשב את ציון ההתאמה כשמכניסים את ציוני הבגרות והפסיכומטרי למחשבון ייעודי, באתר האינטרנט של מוסד הלימוד המבוקש.

הבחינה הפסיכומטרית אינה כלי מיון מושלם. קשה לבדוק באמצעותה מאפיינים כגון יצירתיות, חדשנות, התמדה או כוח רצון שמשפיעים במידה רבה על הצלחה בלימודים.

יחד עם זאת, נכון לעכשיו, הבחינה היא כלי המיון הטוב והאמין ביותר, ולכן כדאי להתכונן אליה ברצינות המרבית.

מתי ואיך מקבלים את הציון?

המרכז הארצי לבחינות ולהערכה מתחייב להעביר את ציון הבחינה הפסיכומטרית בתוך 45 יום. על פי רוב, הציון מגיע מהר יותר. את הציון מקבלים בשלושה אופנים:

  1. באתר האינטרנט של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה (לכל נבחן שלא סימן התנגדות לכך בטופס ההרשמה)
  2. בדואר לבית הנבחן (במעטפה סגורה ואטומה)
  3. בדוא"ל

הציון נשלח במקביל לכל מוסדות הלימוד אותם סימן הנבחן כנמענים בטופס ההרשמה.

אולי גם יעניין אותך:

הציון בבחינה הפסיכומטרית

הציון הממוצע בבחינה פסיכומטרית עמד בשנת 2016 על 545. זה אומר, בעצם, שנבחן שקיבל ציון של 546 קיבל ציון גבוה יותר מחצי מהנבחנים. באופן דומה, במקביל לכל נבחן שקיבל 700 נמצא נבחן שציון הפסיכומטרי שלו הוא 300, מפני שעקומת הציונים סימטרית!

אם זה ככה, למה אנחנו מכירים כל כך הרבה אנשים שקיבלו מעל 600 וכל כך מעט אנשים שקיבלו מתחת ל-400? התשובה ברורה, נכון? הכל תלוי במי רץ לספר כמה הוא הוציא בפסיכומטרי…

טווח הציונים בבחינה הפסיכומטרית נע בין 200 ל-800. הציון הוא שקלול התוצאות בשלושת חלקי הבחינה: חשיבה מילולית, חשיבה כמותית ואנגלית.

סולם הציונים בכל אחד מהתחומים הוא 50-150. המשקל של פרקי החשיבה הכמותית והחשיבה המילולית הוא 40% לכל אחד, ומשקל פרקי האנגלית הוא 20%.

הציון אינו מושפע ממועד בחינה פסיכומטרית, מהשפה בה נבחנים או מנוסח הבחינה משום שאופן החישוב מתבצע בהשוואה לבחינה הנוכחית ולבחינות קודמות (נרמול).

ציון בחינה פסיכומטרית ממקם את הנבחן באופן יחסי על ציר הנבחנים, ומתעלם מהמאפיינים האובייקטיביים של הבחינה אותה פתר.

רוצים לשמוע עוד?

  • "מעבר לפסיכומטרי, אני יכול להגיד שכיום לאחר שסיימתי קורס באקדמיה לפסיכומטרי אני יודע ללמוד, יודע לנהל את זמן הלימודים שלי בצורה אפקטיבית. קיבלתי כלים לחיים שהם הרבה מעבר למבחן ולציון הפסיכומטרי".

    גב בר ניר
  • באקדמיה לפסיכומטרי למדתי ללמוד, הבנתי שזה רק עוד מבחן בדרך לדברים גדולים הרבה יותר. התקופה הזאת באקדמיה הפכה אותי לסטודנט רגוע ומחושב, סטודנט שיודע להגיע מוכן לכל מטלה, מבחן או מצב שהאוניברסיטה זורקת עליו. אני מצליח!

    יעקב זינגר
  • באקדמיה לפסיכומטרי גיליתי מהן היכולות שלי ולאן אני יכולה להגיע. תודה על החיזוק והפרגון לאורך הדרך, בשיעורים הקבוצתיים ובפגישות האישיות. למדתי על עצמי דברים שהולכים איתי הלאה בהמשך הדרך האקדמית ובאופן כללי

    יעל רז
adminהבחינה הפסיכומטרית