מאמרים

חרדת מתמטיקה

חרדת מתמטיקה היא תגובה של חרדה, לחץ ומתח בעת הצורך להתמודד עם בעיות מתמטיות. היא פוגעת באופן מובהק בביצועים של הסובלים ממנה, ובמקרים קיצוניים מובילה להימנעות מוחלטת מהתעמתות עם מתמטיקה על כל סוגיה.

חרדת מתמטיקה מתעוררת פעמים רבות בגילאים מוקדמים, ואצל ילידי חורף יותר מאשר אצל ילידי קיץ. חשיבה מתמטית דורשת בשלות מסוימת. לעתים, ילידי חורף אשר הגיעו קטנים יותר לביה"ס יסבלו בד"כ יותר מאחרים מחרדת מתמטיקה רק בשל חוסר בשלות. חוסר ההצלחה בשלבים הראשונים בלימודי המתמטיקה מקבע אצל ילדים מסוימים הרגשה שהם פשוט פחות טובים בתחום הזה, למרות שזה לא תמיד המצב.

לעתים, תלמידים שמגיעים אלינו לאבחון מגלים יכולת גבוהה בכישורים המתמטיים שמשתקפת בחלק מהשאלות בפרק המילולי, אבל כאשר אותם כישורים בדיוק נבדקים בשאלה מספרית – ההצלחה נמוכה יותר רק בגלל החשש שלהם מהנושא. במקרים כאלה, ננסה במסגרת תכנית הלימוד להוכיח להם שאין להם כל בעיה בחשיבה המתמטית וכך גם להפטר מהחששות בתחום.

הסיבות לחרדת מתמטיקה

סיבה נוספת שעלולה לגרום לחרדה הזו היא כאשר ילדים החוששים לאכזב את הוריהם מונעים מתוך הרצון להשביע את רצון הוריהם ולא מתוך רצון פנימי להצליח. הפחד מלאכזב נמצא כגורם לחרדה, ולכן היא מתעוררת כבר בילדות. בנוסף, כיוון שהעידן המודרני מייחס חשיבות יתרה לצורת חשיבה מתמטית, רף הציפיות הפנימי והחיצוני להצלחה בתחום רק עולה. רבים מדווחים כי הם מאמינים שכישורים גבוהים במתמטיקה הם המפתח להערכה מצד הסביבה ולהצלחה בחיים, כך קורה שחרדת המתמטיקה חולשת על בני נוער ועל מבוגרים – בבחינות הבגרות, במיונים ליחידות הסייבר בצה"ל, בראיונות עבודה וכמובן בבחינה הפסיכומטרית. התופעה נפוצה יותר אצל נשים, מה שיכול אולי להסביר את חוסר האיזון בין נשים לגברים בשוק העבודה במקצועות המתמטיקה וההנדסה. אך אל דאגה, במידה והנכם מעוניינים בלימודי סייבר לא בטוח שתצטרכו לעבור בכלל בחינה פסיכומטרית.

מכאן ניתן להסיק שיכולות מתמטיות נמוכות אינן בהכרח הגורם הראשוני לחרדת מתמטיקה, ולרוב ההפך הוא הנכון. עקב הלחץ והפסימיות, המוח מאבד את יכולתו להשקיע בחשיבה על האתגר המתמטי הניצב בפניו. מתקבלת תחושת חוסר הצלחה, ובפעם הבאה ההתמודדות תהיה קשה יותר ומלווה בתחושת כישלון. זו הסיבה שמרצים רבים נרשמים ללימודי שפת גוף על מנת שיוכלו להבין יותר את התלמידים שלהם ולזהות את הקשיים האמיתיים שלהם.

פעמים רבות מתעוררת תחושת לחץ, חוסר אונים וחרדה, ומחשבות שליליות משתלטות על התודעה. כך נוצר תהליך מעגלי של רגשות שליליים ושל חוסר הצלחה, שהיציאה ממנו אינה פשוטה.

לקריאה על לימודי פסיכומטרי לחץ כאן >>

מחשבה יוצרת מציאות
אינספור מחקרים מצביעים על קשר ישיר בין אופן החשיבה שלנו לבין התוצאות בעולם האמתי. כלל ראשון, שנכון לגבי חרדה מתמטית ולגבי נושאים רבים שאינם נוגעים ללמידה: חשבו חיובי. במקום לדמיין את התרחיש הגרוע ביותר, דמיינו כיצד אתם מצליחים. הזכירו לעצמכם שאתם מסוגלים להיות רגועים במהלך הבחינה וממש דמיינו את הסיטואציה.

אם ההתמודדות קשה לכם, נסו לייצר לעצמכם את תנאי הלמידה האופטימליים וליצור לו"ז מסודר וסביבת עבודה מסודרת, כך תצליחו להעניק לעצמכם שקט פנימי שיקרין גם החוצה.

רבים מפחדים מהאתגר שמציבים לימודי המתמטיקה. נסו לפתח את החשיבה המתמטית בדרכים שאינן מאיימות עליכם, כמו למשל פתרון משחקי חשיבה או יצירת אסוציאציות מצחיקות לחוקים היבשים. על מנת לשפר את מצב הרוח וליצור תחושת הצלחה, פתרו תחילה את הבעיות הקלות יותר, וזכרו שלהצלחה פנים רבות.

 

adminחרדת מתמטיקה

Related Posts